De drie meest voorkomende behandelingen voor slaapapneu zijn de CPAP, de MRA en de SPT.
Alle onderstaande behandelmethoden worden vergoed door de ziektekostenverzekeraar.
Het CPAP apparaat (zie afbeelding) houdt onder lichte overdruk gedurende de nacht uw luchtwegen open. Het apparaat, een soort luchtpomp, blaast via een slang en een masker lucht in. Het moet in principe de rest van uw leven iedere nacht gebruikt worden.
Onze CPAP-leverancier is Medidis.
Snurken is het vibreren van de zachte weefsels van de keelholte zoals tong, huig en zacht gehemelte. Dit wordt vooral veroorzaakt door het ontspannen van de tongspier tijdens het slapen. Het zachte weefsel zakt naar beneden en blokkeert de luchttoevoer en gaat trillen bij het inademen. Wij zorgen snel voor een echte oplossing waardoor het snurken en/of de slaapapneu verleden tijd zijn.
De snurkbeugel (MRA) is een speciaal voor u op maat gemaakte beugel die u voor het slapengaan in doet. Deze duwt de onderkaak licht naar voren, de luchtweg komt vrij en het snurken en de ademstops worden voorkomen.
Wij werken nauw samen met gespecialiseerde tandartspraktijken die de beugel voor u aanmeten:
Landscheiding Mariahoeve (Den Haag), Amstel Dental (Amsterdam), tandartspraktijk Prakken (Emmen), tandartsenpraktijk Friends4dents (Rosmalen) en tandartsenpraktijk Bas van Pelt (Tilburg).
Ervaring van gebruiker
Dhr. K: Het gaat beter. Ik moest in het begin aan de beugel wennen. Nu slaap ik er in principe iedere nacht mee. Ik word rond 06.00 uitgerust wakker en kom goed de dag door tot 22.00 's avonds. Partner zegt dat ik minder snurk.
Dhr. Z. Ik slaap rustiger en ben minder vaak wakker. Ik voel mij fitter en kan fysiek meer aan. Ik slaap bijna iedere dag met de MRA. Geen snurk meer gehoord, soms licht.
Snurkt u vooral op uw rug? De slaap positie trainer (SPT) is een relatief nieuwe therapie vooral gebruikt bij patiënten met een milde en houding gerelateerde vorm van slaapapneu. De SPT helpt de patiënt om rugligging tijdens de nacht te voorkomen, waardoor er geen of nauwelijks snurkklachten of apneus meer zijn.
Voor de slaapstoornis insomnia kan in veel gevallen een slaaptherapeut worden ingezet. Deze kan bijvoorbeeld helpen bij het verbeteren van de slaaphygiëne. Uiteraard kan dit eventueel samengaan met eerder genoemde behandelingen. Lees hier meer over wat u zelf kunt doet om uw slaaphygiëne te verbeteren.